چرا نمی‌توان دوباره از بطری‌های پلاستیکی استفاده کرد؟

چرا نمی‌توان دوباره از بطری‌های پلاستیکی استفاده کرد؟

سلامت نیوز: بطری های پلاستیکی امروزه به طور وسیعی در زندگی روزمره انسان مورداستفاده قرار می گیرد اما پژوهشگران اعتقاددارند استفاده از این بطری ها برای سلامت مفید نبوده و نمی توان از این ظروف، مجددا استفاده کرد. به گزارش سلامت نیوز، سیناپرس نوشت: بطری های پلاستیکی موجود در بازارهای جهانی برای استفاده مجدد طراحی نشده اند و به اندازه کافی در برابر سایش و پارگی در جمع آوری، تمیز کردن، بارگذاری و استفاده مجدد در مقیاس تجاری محکم و مقاوم نیستند. از سوی دیگر بازیافت پلاستیک و بطری های پلاستیکی نیازمند انجام مقدماتی است که از آن جمله می توان به استریل کردن بطری ها که معمولاً از طریق شستشو با آب بسیار داغ و محلول های شیمیایی انجام می شود اشاره کرد که در پایان باید تمامی باکتری های موجود در این بطری ها از بین رفته باشد. به طورمعمول نمی توان انتظار کاربرد چندباره را از بطری های پلاستیکی داشت زیرا این بطری ها برخلاف بطری های شیشه ای، استحکام کمتری داشته و در برابر حرارت به شدت آسیب پذیر بوده و نسبت به مواد شیمیایی نیز واکنش بیشتری نشان می دهند. به همین دلیل کارخانه ها نمی توانند از این بطری ها به مانند بطری های شیشه ای که مجدداً به چرخه تولید بازمی گردند، استفاده کرد. برای نمونه در صنایعی مانند نوشابه سازی، شیر و لبنیات و ... بطری های شیشه ای پس از مصرف جمع آوری، شسته و مجدداً پر می شوند اما انجام این عملیات برای بطری های پلاستیکی ممکن نیست. بااین وجود باید در نظر داشت که ازنظر عملی، امکان ساخت بطری های پلاستیکی چند بار مصرف که بتوان آن ها را مانند بطری های شیشه ای مجدداً مورداستفاده قرارداد، وجود دارد اما هنوز هیچ کارخانه ای در هیچ جای دنیا این عمل را انجام نداده است. ساختار بطری های پلاستیکی اکثر پلاستیک هایی که ما در زندگی روزمره خود از آن ها استفاده می کنیم، ترموپلاستی و قابل ارتجاع در برابر حرارت (thermoplastic) یا ترموستینگ و قابل سفت شدن در مقابل حرارت (thermosetting) هستند. ترموپلاستیکها عبارت اند از آکریلیک، نایلون و پلی اتیلن. این گروه از پلاستیک ها با گرم شدن، تغییر شکل داده و نرم می شوند به طوری که می توان آن ها را به هر شکلی درآورد که این موضوع باعث می شود این گروه از پلاستیک ها به راحتی بازیافت شوند. پلاستیک های ترموستینگ، مانند باکلیت (Bakelite) یا پلی اورتان (polyurethane) با گروه پیشین به کلی متفاوت هستند، این پلاستیک ها پس از ساخته شدن به شکل موردنظر سازندگان، دیگر قابل تغییر نبوده و نمی توان آن ها را ذوب و بازیافت کرد. مضرات مصرف مواد غذائی و نوشیدنی در ظروف پلاستیکی بر اساس مطالعات انجام شده توسط پژوهشگران، خوردن یک لیتر آب بسته بندی شده می تواند ده ها هزار ریز پلاستیک را وارد بدن انسان کند. این ذرات به طور متوسط ۱۰۰ میکرون بوده و با عنوان میکرو پلاستیک microplastics شهرت دارند. این موضوع در حالی است که پیش ازاین مطالعات دانشمندان مرکز پژوهش های اتمی بهابا در کشور هندوستان نشان داده بود که استفاده از آب های آشامیدنی بسته بندی شده در بطری های پلاستیکی، برای سلامت انسان مضر هستند زیرا مواد شیمیائی موجود در این آب ها بالاتر از حد استاندارد است. دانشمندان توصیه می کنند بهتر است استفاده از این بطری های پلاستیکی برای مصرف آب متوقف شود. این مطالعات تأثیر مخرب تغییرات شیمیائی حاصل از مصرف آب موجود در بطری های پلاستیکی را در بدن انسان اثبات کرد. در تحقیقات فوق، پژوهشگران محصولات آب معدنی و بسته بندی شده در بطری های پلاستیکی هجده شرکت تولیدکننده مختلف را موردبررسی و آزمایش قرار داده و همچنین پنج نمونه از آب های داخل این بطری ها نیز مورد آنالیز و آزمایش قرار گرفت. این آزمایش ها نشان دهنده وجود سطح بسیار بالای مواد شیمیائی مضر برای سلامت انسان در داخل این بطری ها و آب آشامیدنی آن ها بود. برای نمونه بر اساس نتایج آزمایش های انجام شده، در یک بطری یک لیتری از آب های معدنی بسته بندی شده در ظروف پلاستیکی، بیست وهفت درصد برومات bromate وجود دارد که این ماده برای بدن انسان مضر و آسیب رسان است. این ماده شیمیائی به عنوان یکی از عوامل مهم واصلی ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان، عفونت دستگاه گوارش و ریزش مو شناخته می شود. متأسفانه درحالی که طی دهه گذشته استفاده از آب های آشامیدنی بسته بندی شده در بطری های پلاستیکی در سراسر جهان با افزایش بسیار زیادی روبه رو شده است، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که درصد بالای ماده شیمیائی برومات در همه محصولات آب های معدنی که توسط شرکت های مختلفی تهیه و ساخته می شوند وجود داشته و ارتباطی با منبع آب استفاده شده ندارد بلکه این ماده سمی از طریق تماس آب با بدنه پلاستیکی بطری و به ویژه در مجاورت با نور آفتاب به آب وارد می شود. لازم به توضیح است که در گزارش های رسمی سازمان بهداشت جهانی، میزان مجاز برومات موجود در آب آشامیدنی تنها ۱۰ درصد عنوان شده است و این موضوع به صراحت تأکید شده است که حداکثر میزان پیش بینی شده و مورد تائید این ماده در داخل بطری های یک لیتری آب باید چهار میلی گرم باشد که متأسفانه میزان ماده فوق الذکر در حال حاضر بسیار بیشتر از این میزان است.
درصورتی که مطلب مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد از طریق صفحه تماس با ما گزارش دهید.
در صورت ناقص بودن مطلب روی منبع کلیک کنید و مطلب را بصورت کامل بخوانید.

گزارش تخلف

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است و تمام فرآیند جمع آوری اخبار به صورت خودکار انجام می گیرد. مسئولیت صحت محتوای این خبر بر عهده خبرگزاری منبع و منتشر کننده آن است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.

تبلیغات

آخرین خبرها

داغ ترین اخبار